Interview: Kirsten op wereldreis

thailand-koh-tao-15Koh Tao – Thailand

 

 • Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Kirsten, 29 jaar (bijna 30, shit! šŸ˜‰ ) en ik kom uit Groningen. In januari 2016 heb ik echter alles achtergelaten om voor onbepaalde tijd te gaan reizen samen met mijn vriend. Sinds 2014 zijn wij gestart met ons persoonlijke reisblog www.travelaar.nl en ook tijdens de reis die we nu maken delen we onze ervaringen, maar geven we vooral tips aan andere reizigers.

 • Waar ben je op dit moment? 

Na negen maanden te hebben gereisd door Aziƫ ben ik in oktober 2016 aangekomen in Australiƫ. Na drie maanden in Perth te hebben gewoond en gewerkt heb ik een korte roadtrip gemaakt door West Australiƫ waarna ik ben uitgekomen in Kalgoorlie. Een mijnstadje in West Australiƫ. Na Pasen ben ik weer in de auto gestapt om meer van Australiƫ te ontdekken rondom Aldelaide en Melbourne.

 • In welke landen ben je geweest tijdens deze reis? 

Tot nu toe heb ik tijdens deze reis de volgende landen bezocht: Bulgarije, Dubai, India, Maleisiƫ (inclusief Maleisisch Borneo), de Filipijnen, Indonesiƫ, Vietnam, Laos, Thailand en Australiƫ.

 • Welke landen ga je nog naar toe?

Voor het vervolg van de reis heb ik nog heel veel wensen, maar nog geen concrete plannen. Eerst reis ik door via Adelaide naar Melbourne in Australiƫ. Het plan is om tot oktober in Australiƫ te blijven. Op dat moment verloopt mijn visum en moet ik dus het land uit. De grootste wens is om daarna door te reizen naar Centraal-Amerika (met stops in het Midden-Oosten?), maar er is nog niets concreet. Er zijn zoveel bestemmingen die ik nog wil zien.

 • Hoe bereid je je voor op zoā€™n grote reis? 

In 2013/2014 reisde ik al eens bijna zes maanden door AziĆ« en Spanje, dus ik wist al een beetje wat ik kon verwachten. Deze reis is echter anders, omdat alles in Nederland is opgezegd (zoals ons huis) en we vooraf geen idee hadden hoelang we weg zouden blijven. Dat we nu nog steeds aan het reizen zijn is voor ons eigenlijk ook een verrassing. Uiteraard heb ik voor de start van de reis veel andere reisblogs gelezen en me ingelezen over bestemmingen. Een echte planning hebben we niet gemaakt, want ik weet dat plannen toch altijd veranderen wanneer je eenmaal aan het reizen bent.

 • Wat is er onmisbaar in jou backpack? 

Onmisbaar zijn toch wel in ieder geval mijn laptop en camera. Niet alleen zodat ik alle mooie momenten vast kan leggen, maar ook zodat ik content kan publiceren op onze reisblog. Daarnaast heb ik altijd oordoppen bij me, een verlengsnoer en een notitieboekje.

indonesie-bali-nw-19.jpgBali – IndonesiĆ«
 • Welke activiteiten heb je ondernomen? 

Ik ben nu ruim 15 maanden op reis, dus ik heb meerdere activiteiten ondernomen. Zo heb ik een kookcursus gedaan in Hoi An (Vietnam), op meerdere plekken gesnorkeld en een woestijnsafari gedaan in Dubai. Over het algemeen boeken we weinig tours, maar proberen we zoveel mogelijk op eigen houtje te doen. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook doordat je daardoor eerder op plekken komt waar minder toeristen zijn. In Vietnam deden we bijvoorbeeld geen tour naar het beroemde Halong Bay, maar we pakten ā€“ samen met de lokale bevolking ā€“ de lokale ferry naar Cat Ba Island.

 • Heb je een bepaald budget voor deze reis? 

Vooraf hebben we uiteraard zoveel mogelijk gespaard, maar eigenlijk gingen we met relatief weinig geld op pad. Samen hadden we nog geen 20.000 euro, maar daarvan hebben we met gemak negen maanden door Aziƫ kunnen reizen en ons een tijdje in Australiƫ kunnen redden. Doordat we beide hebben gewerkt in Australiƫ is het geld waar we mee begonnen nog steeds niet op. Ons doel in Aziƫ is altijd maximaal 30 euro per dag uitgeven samen. Vaak lukt dat, maar soms ook niet. Nu, in Australiƫ, proberen we zoveel mogelijk geld te verdienen zodat we daarna weer lekker verder kunnen reizen.

 • Heb je leuke mensen ontmoet? 

We hebben onwijs veel leuke mensen ontmoet. Met name andere backpackers en met veel hebben we nog steeds contact. We hebben bijvoorbeeld drie weken door Laos gereisd met een Spaans stel, door Vietnam hebben we op de motor gereisd met een ex-collega van mij en haar vriend, door Maleisiƫ hebben we twee weken gereisd met een Duits stel en in Australiƫ hebben we gewoond bij een Nederlands/Engels stel en een Duits stel. Ook hebben we zeker lokale mensen ontmoet die we nooit zullen vergeten.

 • Wat is tot nu toe je favoriete plek? 

Mijn favoriete plek van deze reis is zonder twijfel Muang Ngoi Neua in Laos. Er is vrijwel niets te doen, maar dat is juist zo fijn. Even terug in de tijd. De natuur is prachtig, het eten heerlijk en de mensen zijn super lief. Helaas wordt de bestemming steeds populairder, maar wij waren er in het regenseizoen, waardoor er weinig andere reizigers waren. Daarna zijn Bako National Park op Maleisisch Borneo en Ninh Binh in Vietnam favorieten.

 • Wat zijn je hoogtepunten? 

EĆ©n van de hoogtepunten van de reis tot nu toe is zeker dat we door Vietnam hebben gereisd op de motor samen met twee vrienden. De motor kochten we in Ho Chi Minh en we zijn er mee helemaal naar Hanoi in het noorden gereden. Een behoorlijke zit, maar we kwamen zo op plekken waar je normaal niet zo snel komt. Zoā€™n gave ervaring! Daarnaast vond ik het slapen in Bako Natinoal Park op Maleisisch Borneo helemaal geweldig. Wakker worden tussen de neusapen en een night tour waarbij we de engste beesten ā€“ vogelspinnen, schorpioenen etc.) spotten. Ik was daar helemaal in mijn element.

 • Heb je ook minder leuke momenten gehad? 

Als je ruim een jaar op reis bent heb je natuurlijk ook te maken met minder leuke momenten. Zo zijn we beide en paar keer ziek geweest bijvoorbeeld. Het ergste moment was echter toen we net een maand in AustraliĆ« waren. Ik kreeg middenin in de nacht een telefoontje van mijn moeder waarbij ze vertelde dat mijn oma net was overleden. Toen zakte de grond wel even onder mijn voeten weg en ik voelde het alsof ik nog verder weg was dan ik was. Gelukkig konden we via de verzekering regelen dat we zo snel mogelijk naar Nederland vlogen en zijn we daar een dikke twee weken gebleven. Op dat soort momenten vraag ik me wel eens af of ik niet ā€œgewoonā€  in Nederland moet blijven.

indonesie-lombok-nw-14Lombok – IndonesiĆ«
 • Op wat voor plekken overnacht je? 

In Aziƫ overnachten we met name in guesthouses en homestays. We verblijven vrijwel altijd in een tweepersoonskamer met eigen badkamer, tenzij het echt niet anders kan. Ons doel is daar altijd dat we een fijne en schone kamer vinden voor maximaal 15 euro per nacht. En dat lukte vrijwel altijd. In Australiƫ hebben we in Perth een kamer gehuurd bij een stel in huis en in Kalgoorlie hebben we voor twee maanden een eigen huisje gehuurd. Zo fijn was dat, weer even een eigen plekje hebben. Daarnaast hebben we in Australiƫ een auto gekocht waar we in slapen wanneer we gaan roadtrippen.

 • Heb je tips voor anderen die een wereldreis willen gaan maken? 

De belangrijkste tip is: GA!! Het is zoā€™n gave ervaring die je niet mag missen. Daarnaast heeft iedereen de neiging ā€“ had ik ook ā€“ om vooraf alles uit te gaan zoeken. Waar wil je naartoe? Wat mag je niet missen? Wat is niet leuk? Maar dat is helemaal niet nodig. Laat het vooral op je af komen en luister vooral naar andere reizigers die je onderweg tegen komt. Zij weten precies waar je wel en niet naartoe moet gaan.

 • Wat is je plan als je weer terug bent van je reis? 

Dit vind ik een lastige vraag. Aangezien we zelfs nog geen idee hebben wanneer onze reis gaat eindigen weet ik hier niet echt een antwoord op. We proberen op dit moment volop te genieten van het reizen en daarnaast zoveel mogelijk geld te verdienen zodat we nog veel meer gave bestemmingen kunnen ontdekken. En als we terug zijn? Dat zien we dan wel weer šŸ˜Š.

Bedankt voor je interview Kirsten en nog veel plezier met je verdere reis! Wil je meer van haar reis zien, dan kun je haar ook volgen op Instagram en Facebook

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s