Interview: Marieke in Nepal

fullsizeoutput_3d8.jpeg

* Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Marieke en kom uit Zutphen, maar woon nu sinds kort in Utrecht.

* Waar ging je reis naar toe en hoelang was je daar?

Ik ben acht weken in Nepal geweest.

* Met wie was je op reis en waarom?

Ik was in mijn eentje op reis. Het was in mijn tussenjaar en ik wilde graag het avontuur van alleen op reis gaan ervaren.

* Hoe was je reisroute?

Ik heb eerst vijf weken in de hoofdstad, Kathmandu, vrijwilligerswerk in een weeshuis gedaan. Dat deed ik ’s ochtends en aan het eind van de middag, daar tussen zaten de kinderen op school en had ik tijd om de stad en de cultuur te ontdekken. Ik sliep niet in het weeshuis, maar in het huis van een Nepalees gezin. Ik werkte voor Diyo Nepal, een kleine, Nederlandse ontwikkelingsorganisatie van een kennis. Daarna heb ik rondgereisd, ik ben eerst drie dagen in Dhading bij de broer van de man waar ik in Kathmandu verbleef geweest. Hij heeft me het platteland laten zien en de manier waarop daar wordt geleefd. 

fullsizeoutput_3e5.jpeg

* Heb je je moeten aanpassen aan de cultuur?

Ja zeker, ik had alleen niet de verwachte cultuurshock. Toch is er heel veel anders, eigenlijk is er niets hetzelfde. De standaard dingen zoals bedekkende en losse kleding dragen, maar ook mag een vrouw die ongesteld is niet in de keuken komen omdat dit onhygiënisch is. Daar moet je dan toch opeens rekening mee gaan houden. In het weeshuis werden de kinderen bijvoorbeeld voor straf geslagen, dat is echt super naar, maar je kan niet opeens onze westerse normen en waarden gaan opdringen…

* Waar heb je overnacht?

Ik sliep het grootste deel van de tijd bij een Nepalees gezin. voor de rest heb ik voornamelijk in hostels geslapen en dus drie nachten in een resort.

* Wat zul je niet meer vergeten van deze reis?

Er zijn zoveel herinneringen die ik voor altijd bij me zal blijven dragen, maar ik denk dat de mooiste toch wel de zonsopkomst bij de himalaya’s was.

* Welke activiteiten heb je daar gedaan?

Ik heb van alles gedaan. Zoals ik al zei vrijwilligerswerk en voor de rest vooral het land ontdekken. Ik heb heel veel prachtige gebouwen gezien, tempels bezocht, wandeltochten gemaakt en nog veel meer.

* Heb je ook minder leuke momenten gehad?

Natuurlijk zijn er ook minder leuke momenten op zo’n lange reis. Zo nu en dan voelde ik mij in het gezin best eenzaam doordat zij de Nederlandse cultuur niet begrepen en in het weeshuis waren natuurlijk ook minder leuke momenten. Toch zijn die momenten ook leermomenten en hebben zij mij wel degelijk iets gebracht.

* Heb je met een budget gereisd?

Nee, ik heb ervoor gekozen om minder lang te gaan en daardoor me geen zorgen hoeven te maken over geld.

* Hoe was het eten daar?

Het eten is super lekker, maar simpel! Ze eten iedere ochtend rond 9 uur en iedere avond rond 8 Dhal bat. Dit is rijst(bat) met daaroverheen linzensoep (dahl) en daarbij nog een curry, dit zijn gewokte groenten die lekker gekruid zijn. Tussen de middag eten ze vaak alleen een snack, zoals noodlesoep (uit zo’n pakje, vaak doen ze er niet eens water bij), lassi (een soort yoghurt drink met popcorn) of samosa’s (gefrituurde deegpakketjes met een curry als vulling). Ze eten er vegetarisch omdat het grootste deel van de bevolking hindoeïstisch is en dit goedkoper is.

fullsizeoutput_3e2.jpeg

* Heb je andere backpackers ontmoet?

Ja, in een hostel ontmoet je altijd andere mensen. In het gezin was dat natuurlijk niet zo, maar in de hostels heb ik heel veel mensen ontmoet. Met niemand heb ik meer contact, maar op het moment zelf zijn dat wel ontzettend leuke contacten waarmee je de tofste en spontaanste dingen beleefd.

* Heb je tips voor andere reizigers die naar Nepal gaan?

Om Nepal en zijn cultuur echt goed te begrijpen, moet je in een gezin of iets dergelijks verblijven. Ik merkte dat ik, door mijn verblijf in het gezin, veel meer kennis had van Nepal dan de backpackers. Verder moet je echt de kans grijpen om een wandeltocht in de himalaya’s te maken. Dit is helemaal niet duur, gevaarlijk en hoeft ook niet lang te zijn. De kortste trektocht duurt maar drie dagen.

* Waar gaat jouw volgende reis naar toe?

Over een paar weekjes vertrek ik voor een paar dagen naar Berlijn, ook weer in mijn eentje. Ik hoop dat ik volgend jaar weer een ‘grote’ reis kan maken. Bijvoorbeeld naar Zuid-Amerika of Scandinavië.

fullsizeoutput_3df.jpeg

Wil je meer van Marieke lezen, neem dan even een kijkje op haar eigen website: www.bluebellforest.nl

Een gedachte over “Interview: Marieke in Nepal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s