Interview; gezin op reis

 

 

Peru_ollaytaytambo.jpgPeru
Tikva uit Deventer vertelt over haar backpack avontuur met haar man én kind! Op hun website www.gezinopreis.nl kun je veel reistips vinden gericht op het reizen met kinderen.
 • Wie ben je en waar kom je vandaan? 

Tikva uit Deventer

 • Waar ging je reis naar toe en hoelang bleef je daar en met wie?

Begin van het jaar ging ik 2 maanden reizen door Zuid-Amerika. Dit was de derde keer dat ik een lange reis maakte. Al eerder ging ik 2 maanden alleen op reis en 9 maanden met zijn tweeën, deze reis was met zijn drieën, met man en dochtertje. Zij was op dat moment bijna vier jaar. Ik deel over veel bestemmingen, specifiek voor backpackers tips op de website backpacktips.

 • Hoe is het om met een kind te backpacken? 

Backpacken met een kindje is in sommige opzichten heel anders dan het backpacken van vroeger maar op andere punten niet. Zo is het reistempo omlaag, plannen we meer en verblijven we in betere accommodaties. Ook doen we af en toe een kinderdagje, zo kom je op plekken waar je anders niet was gekomen. Doorhalen en stappen is er niet meer bij, in plaats daarvan zijn we vroeg op. We maken nog steeds geweldige dingen mee en zien al het moois van de wereld. Bovendien heb je met een kindje ook heel gemakkelijk contact met de lokale bevolking die in veel landen erg enthousiast reageren als ze een westers blond kindje zien.

 • Hoe was je reisroute?

We verbleven eerst een maand in Colombia en vlogen toen naar Peru waar we in 5 weken een stukje Peru, Bolivia en Chili bezochten.

 • Welke activiteiten heb je ondernomen, wat is het meest bijzondere wat je hebt meegemaakt? 

In Colombia hebben we veel paard gereden, een aantal wandelingen gemaakt en mijn man heeft een aantal fietstochten gemaakt. Aan de kust hebben we gedoken en even lekker ontspannen. Daarna waren we klaar voor deel 2 van de reis dat wij een stuk spectaculairder vonden. Ook in Peru hebben we prachtige wandelingen gemaakt naar weinig bezochte Inca’s sites en natuurlijk musea en leuke stadjes bekeken. Ook adrenaline activiteiten zoals het beklimmen van een vulkaan, paragliden en het fietsen van de World’s Most Dangerous Road hielden ons bezig. Voor dit soort activiteiten splitsten we een dagje op omdat onze dochter hier nog te jong voor is. Maar het hoogtepunt van de reis was de driedaagse jeeptocht over de Salar Uyuni en de Altiplano van Bolivia naar Chili. Bizar mooie natuur.

Chili_zeeleeuwen.jpgChili
 • Had je vooraf een budget en heb je je daar aan kunnen houden?

We hadden voor Colombia en Bolivia een budget van 100 Euro per dag, voor Peru 125 Euro en voor Chili 150 Euro. In Peru hebben we ons daar aan gehouden, in de andere landen niet. In Colombia en Chili zijn we daar overheen gegaan. Die waren wel elke keer bewuste keuzes, bijvoorbeeld aan het einde van onze tijd in Colombia 4 nachten in een heel fijn hotel van 150 euro. Dan gaat het snel. Of paragliden in Chili. Voor Bolivia hadden we het budget echt onderschat en gingen we er ruim overheen. Als backpacker kan je daar heel goedkoop reizen maar wanneer je op zoek bent naar een drie-persoonskamer met een beetje kwaliteit of de Salar Uyuni tour wil doen met een betrouwbare aanbieder dan is het toch vrij duur.

 • Waar heb je overnacht? 

We overnachtten in hotels en hostels waarbij we basic afwisselden met wat meer luxe. We hebben in Peru ook twee keer gekozen voor een Airbnb. Even een paar dagen een eigen huisje en zelf kunnen koken.

 • Heb je ook minder leuke momenten gehad? 

Tijdens de reis is onze dochter een paar dagen ziek geweest. Ze had hoge koorts en we moesten met haar naar de dokter. Uiteindelijk bleek ze keelontsteking te hebben en kregen we medicijnen.

 • Hoe vond je de bevolking daar?

Over het algemeen is de bevolking in Zuid-Amerika heel vriendelijk. Het helpt wel enorm als je Spaans spreekt. Vooral in Bolivia en Peru hadden we veel contact met de lokale bevolking. Op het platteland groet iedereen elkaar, mijn man heeft een vrouw nog geholpen met het oogsten van een aantal planten. Ze moeten ook heel erg lachen als ze zien dat mijn man onze dochter droeg in de rug drager. In deze landen zijn het juist de vrouwen die hun kind dragen. In Chili en Colombia, meer ontwikkelde landen, vonden we de mensen meer op zichzelf gericht.

Salar_uyuni_bolivia.jpgBolivia
 • Heb je tips voor andere backpackers met kinderen? 

Backpacken met kinderen is heel goed mogelijk maar het is wel prettig om wat meer vooronderzoek te doen. Kan je water uit de kraan drinken? Is het buggyvriendelijk of kan je beter een drager meenemen? Welke echt leuke dingen zijn er voor kinderen te doen die je weer kunt combineren met de bekende bezienswaardigheden van een land? Daarom kan je op mijn site GezinOpReis ook veel tips vinden, bijvoorbeeld over Thailand met kinderen. Ik maak vaak wel een globale route om te zien of ons reistempo niet te hoog ligt. Tenzij je midden in het hoogseizoen gaat of rond feestperiodes’s zoals Semana Santa of het Chinese Nieuwjaar is het niet nodig om alles van te voren vast te leggen. Wel vinden wij het prettig om de eerste dagen al wat te boeken, een rustige plek om even over de jetlag heen te komen.

 • Staat er al een volgende reis op de planning? 

De eerstvolgende reis gaat naar Duitsland waar we een paar dagen lekker de natuur ingaan in het Harz-gebergte. Daarna ga we voor ons blog nog naar Normandië, Hessen, Friesland en Ierland. De eerst volgende verre reis is geboekt voor januari 2018. Dan ga ik 3 weken naar Zuid-Oost Azië met mijn dochter. Best spannend, want ik ga 3 weken met haar alleen backpacken. Daarna is ze leerplichtig en zitten we vast aan de zomervakantie. We gaan beginnen in Bangkok en vliegen na een paar dagen naar het zuiden. Hier willen we relaxen op het eiland Koh Lipe en gaan we de grens over naar Maleisië. We hebben dan genoeg tijd om in Kuala Lumpur te raken waar weer een vlucht wacht (tip: Air Asia vroeg boeken is belachelijk goedkoop), dan besteden we de laatste dagen bij Legoland Maleisië en in Singapore. In de zomer 2018 willen we wel met zijn drieën weg, maar die bestemming staat nog niet vast.

Bogota_colombia.jpgColombia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s