Interview; op reis met Shamira!

WhitsundaysShamira

 

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Shamira, 26 jaar, geboren en getogen Utrechter en werkzaam als freelance content creator en reisblogger.

Waar ging je reis heen en hoelang was je daar?
Mijn laatste reis was een lang gekoesterde droom die uitkwam. Al zeker 10 jaar droom ik van een wereldreis waarbij ik voor langere periode in het buitenland verblijf. Hoog op mijn lijstje stond het continent Oceanië. Australië en Nieuw-Zeeland leken me zo bijzonder mooi, maar het is tegelijkertijd ook zo ver weg. Een lange reis was daarom de uitgelezen kans om toch eens voet te zetten in deze twee landen.

Naast Australië en Nieuw-Zeeland kozen we ook voor een bezoekje aan Bali, Dubai en Singapore. Uiteindelijk bleven we vijf maanden aaneengesloten van huis.

Met wie was je op reis en waarom?
Ik reis vrijwel altijd met mijn vriend. Vijf maanden is een lange tijd die we niet graag zonder elkaar hadden willen doorbrengen, zeker ook omdat ik deze droom graag met hem wilde delen. Ook is mijn vriend het fijnste reismaatje die ik maar kan wensen. We kennen elkaar door en door, waardoor alle beslissingen rondom en tijdens de reis zonder problemen genomen konden worden. Zo creëerden we een reis die voor beide heel fijn was. Achteraf hebben we beide de meest mooie ervaring gehad en er niets mooier dan dat met je geliefde te mogen delen. 

 

Hoe was je reisroute?
Vliegen is niet mijn favoriete bezigheid. Ik ben niet bang om te vliegen, maar lange vluchten kan ik erg tegenop zien. Dat is precies de reden waarom Australië en Nieuw-Zeeland altijd zo onbereikbaar voor mij leken.

We besloten in stapjes richting Oceanië te gaan. We hadden nu immers toch de tijd. Met goedkoop gescoorde vliegtickets startten we onze reis in Dubai waar we een paar dagen verbleven om dit emiraat te ontdekken. Vervolgens vlogen we door naar Singapore waar we opnieuw een paar dagen hadden gepland. Pas daarna kwam Oceanië in beeld. We verbleven een week rondom Melbourne om daarna koers te zetten richting Nieuw-Zeeland. Hier mochten we in maar liefst anderhalve maand tijd zowel het noorder- als zuidereiland verkennen. Wereldstad Sydney was de volgende stop. Na het kopen van een eigen 4×4 auto zijn we via de oostkust en de outback naar de stad Darwin in het noorden gereden. Voor een visumrun boekten we daar een retourtje Bali, zodat we daarna in alle rust de auto weer konden verkopen voor we via Singapore weer huiswaarts keerden. 

 

Wat was je favoriete plaats?
Lastig te zeggen. De mooiste plek is zonder twijfel het plaatsje Tekapo in Nieuw-Zeeland. Daar hebben we echt onze ogen uitgekeken. Qua noemenswaardige stad kies ik toch voor Brisbane, gelegen aan de oostkust in Australië. De sfeer voelde heel goed, het klimaat zeer aangenaam en er is genoeg te doen voor een paar dagen. We hadden hier meer gevoel bij dan de wereldstad Sydney. 

Nog een fijne plaats in Australië is het kleine surfers paradijsje Byron Bay. We zijn daar dagen blijven hangen en hebben ontzettend genoten van het strand, het zonnetje en de hippe eet- en drinktentjes. 

 

Welke activiteiten heb je ondernomen?
Pfoe, te veel om op te noemen denk ik. Als ik de hoogtepunten moet noemen:  

  • Het hiken van de Hooker Valley Track in Nieuw-Zeeland 
  • Paragliden in Queenstown 
  • Sterrenkijken + Earth & Sky tour in Tekapo 
  • Het bezoeken van een Maori Village in Rotorua 
  • Met onze eigen 4×4 naar Fraser Island 
  • De zonsondergang bij Uluru 
  • Het hiken van de Rim Walk bij Kings Canyon 
  • Zeiltocht over de Whitsundays 

 

Skyline-Singapore.jpg
Skyline –  Singapore

Waar heb je zoal overnacht?
Tijdens kortere verblijven zoals in Dubai, Singapore en Bali verbleven we in hostels of betaalbare hotels. We kozen wel altijd voor een eigen kamer + badkamer. Kost wat meer, maar als stel vinden we dat toch wat fijner.

In Nieuw-Zeeland huurden we een kleine self contained camper. Daardoor hadden we ook de mogelijkheid om te overnachten op gratis kampeerplekken en die zijn er in Nieuw-Zeeland genoeg. Stiekem zijn het zelfs de mooiste overnachtingplekjes met uitzicht op de bergen, een meer of een heldere sterrenhemel. Meestal verbleven we twee à drie dagen op een gratis plek om daarna een fijne camping te boeken. Daar konden we het water weer bijvullen en genieten van een warme douche.

In Australië kochten we een 4×4 auto met daktent, waar we bijna drie maanden in door hebben gebracht. Heel comfortabel is het niet, maar avontuur is verzekerd.  

 

Had je een budget en heb je je daar aan kunnen houden?
We hadden van te voren wel een budget in gedachten, maar gelukkig hebben we lange tijd netjes gespaard waardoor er ook wel wat speling in zat. Voor backpackers begrippen bezochten we absoluut geen goedkope landen, maar ik heb er geen moment spijt van deze keuze gehad. We zijn ietsjes boven het geplande budget uitgekomen, maar echt noemenswaardig is het niet. De grote boosdoener waren toch wel de vliegtickets naar huis. Daar hadden we wat minder flexibiliteit in en dat zie je gelijk terug in de prijs. 

 

Wat heeft het meeste indruk gemaakt?
De schoonheid van Nieuw-Zeeland. Het is absoluut het meest mooie land wat ik ooit heb gezien. Nu moet ik wel zeggen dat we onwijs geluk hebben gehad met het weer. Dat kan in Nieuw-Zeeland nog weleens onvoorspelbaar zijn en ik heb al meerdere reizigers ontmoet die het helaas minder hadden getroffen. Blijkbaar komt dat soms ook de ervaring minder ten goede, want niet iedereen heeft die mooie bergen en meren daardoor kunnen bewonderen.

Maar voor ons was Nieuw-Zeeland absoluut het hoogtepunt van onze reis en we willen dan ook graag nog eens terug.
 

Heb je ook minder leuke momenten gehad?
Zeker. In Byron Bay boekten we een kajak tocht op zee om wilde dolfijnen te spotten. Echter was de zee erg ruig en sloeg er een hoge golf recht boven onze kajak om. We vlogen over de kop en onderweg raakte de kajak vol mijn linker scheenbeen. De eerste paar dagen liep ik mank en op mijn been ontstond een lelijke plek. Nu ruim twee maanden later heb ik nog steeds een grote blauwe plek op mijn been zitten. Voor mij geen kajakken op zee meer…

Maar het minst leuke moment was in Bali. We verbleven er maar een week, maar vier dagen waren genoeg om een zware voedselvergiftiging op te lopen. Beter bekend onder de naam Bali Belly. Allebei zijn we flink ziek geweest met overgeven, diarree en een gevoel van zwakheid omdat we dagen amper iets aten. Vooral mijn vriend had het goed te pakken en lag ruim een week plat op bed.  

 

Wat is er onmisbaar in jouw backpack?
Tijdens de reis hebben we gemerkt hoe weinig men nodig heeft om gelukkig te zijn. Reizen kost natuurlijk ook geld, maar ervaringen en zelfontwikkeling doet ons veel meer deugd dan spullen. Mijn backpack woog slechts 8,5 kilo en daar heb ik vijf maanden uit geleefd, waarvan ik een deel zelfs niet eens nodig heb gehad. Wat setjes kleding en dan heb je het wel een beetje gehad.

Onmisbaar is voor mij vooral werk en hobby gerelateerd. Zo neem ik mijn camera graag mee en is mijn laptop onmisbaar voor mijn werk. Verder heb ik weinig nodig. 

 

Heb je tips voor anderen die een wereldreis willen maken?
Het klinkt misschien cliché, maar het is echt een kwestie van gewoon doen. Stel prioriteiten, spaar genoeg geld, stippel een globale route uit, zoek wat praktische zaken uit zoals verzekering etc. en stap in het vliegtuig.

Het is voor mij en mijn vriend absoluut de meest mooiste ervaring geweest. Niet alleen hebben we plekken gezien en activiteiten gedaan die een reizigershart sneller doet kloppen, maar zolang op jezelf geeft je ook de meest open mindset die je maar kan wensen. Dat levert een frisse blik op het leven en een hoop inspiratie op waar je thuis veel aan hebt. 

 

Hookervalleytrack
Hooker Valley Track – Nieuw Zeeland

Heb je al nieuwe reisplannen?
Toen we besloten om terug naar huis te gaan was ik stiekem alweer aan het kijken naar een nieuwe reis. Eind augustus of begin september willen we graag een lang weekend naar Berlijn. Voor aankomende winter hebben we nog geen definitieve plannen, maar Nepal maakt wat mij betreft een goede kans. 

 

Mocht je het leuk vinden om mij tijdens het reizen te volgen? Ik schrijf op mijn eigen blogplatform: Kompas 24, maar ben ook te volgen op social media; 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s