Interview; Op reis door Oost-Afrika!

IMG_3048 copy.jpg

 • Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Elizabeth en ik kom uit een dorpje in de buurt van ’s Hertogenbosch. Sinds mijn 21e stap ik regelmatig in het vliegtuig om de wereld al backpackend te verkennen. 
 • Waar ging je reis naar toe en hoelang was je daar?
In november ging ik naar het Oost-Afrika. Naar Rwanda, Oeganda en Democratisch Republiek Congo (DRC) om precies te zijn. Ik had slechts 12 dagen de tijd, dus ik moest een beetje doorreizen. In eerste instantie wilde ik graag de berggorilla’s in Oeganda bezoeken. Vandaar dat ik een vliegticket naar Entebbe, Oeganda boekte. Op het laatste moment besloot ik de berggorilla’s toch in Congo (DRC) te bezoeken, dit omdat het veel goedkoper is dan een bezoek in Rwanda of Oeganda. 
 • Met wie was je op reis en waarom?
Ik reisde deze keer alleen. Vanaf het moment dat ik begon met reizen ben ik gewend om solo te reizen. Voor deze reis had ik de vriendin van mijn neef meegevraagd, zij reist ook erg graag. Maar door omstandigheden was ze helaas verhinderd. Daarom besloot ik alleen naar Oost-Afrika te reizen, ik wilde toch wel erg graag de berggorilla’s zien. 
 • Hoe was je reisroute? 
Mijn retour vlucht was naar Entebbe, Oeganda, maar ik boekte een vlucht voor dezelfde dag naar Kigali, Rwanda. Hier begon mijn reis. Ik bezocht de genocide memorials rondom Kigali en ik verkende de omgeving van mijn hostel. Daarna reisde ik door naar Musanze. Hier had ik wat slechter weer, dus ik vermaakte me prima in Musanze zelf. Toen het weer de volgende dag opklaarde besloot ik een tour te boeken naar Twinlakes. Deze 2 meren liggen slechts een paar kilometer van Musanze vandaan. Een prachtige omgeving! 
Meteen na deze tour nam ik een bus naar Gisenyi. Op het busstation stond mijn touragent mij op te wachten. Hij had mijn visum voor Congo geregeld. Ook boekte ik bij hem de visums voor de gorilla trekking en een vulkaan trekking. De nacht bracht ik door in Goma. 
Daarna volgde de 2 activiteiten, verspreid over 3 dagen. De derde dag was al vroeg in de middag afgelopen. Daarom nam ik de bus terug naar Oeganda, via Rwanda. De avond verbleef ik in Kisoro, welke net over de grens in Oeganda is. 
De volgende dag kwam ik eindelijk tot rust in Lake Bunyonyi. Hier had ik een leuke kamer aan het meer en kon ik nog even tot rust komen. Dit was wel nodig! 
Nog en laatste lange busreis naar Entebbe, van waar mijn vlucht weer vertrok. Ik deed nog een vogeltour bij Lake Victoria, maar toen was toch echt mijn tijd op! 
Veel te kort! 
 
 •             Wat was het doel van deze reis?
Het zien van de berggorrila’s en het beklimmen van vulkaan Nyiragongo. Ook wilde ik meer leren over de genocide in Rwanda, welke in 1994 heeft plaats gevonden. 
 • Welke activiteiten heb je ondernomen? 
Heel veel! Natuurlijk beklom ik de vulkaan Nyiragongo. Deze is 3480 meter hoog en heeft het grootste lava meer ter wereld! Verder maakte ik door de jungle van Virunga national park een wandeling naar de berggorilla’s. Bij Lake Victoria stapte ik op een boot om vogels te spotten. Verder heb ik veel in bussen gezeten. Is dat ook een activiteit? Haha! 
IMG_3400 copy.jpg
 • Heb je ook minder leuke momenten gehad? 
Reizen in Afrika gaat niet altijd vanzelf en er zijn altijd onverwachte momenten. Zo stapte ik in Kisoro in een gedeelde taxi naar Kabale. Normaal zijn gedeelde taxi’s een veelvuldig gebruikt vervoersmiddel voor me. Ik verwachte dan ook snel te vertrekken met zo’n 5/6 mensen in totaal in een normale auto/taxi. Helaas was de taxi chauffeur hebberig en liet hij maar liefst 7 andere mensen en een kindje instappen! Hoe we allemaal in de gewone sedan wagen paste snap ik nog steeds niet en ik voelde me ook totaal niet op mijn gemak met zoveel mensen in zo’n vervoersmiddel! De rit duurde maar liefst 2 uur en ik was zo blij toen ik eenmaal in Kabale was! 
Ook kreeg ik een allergische reactie op de malaria tabletten die je moet slikken. Hierdoor zat ik onder een jeukende uitslag, die nu een maand na terugkomst pas begint af te nemen! 
 • Wat vond je van de cultuur? 
In de drie verschillende landen zie je al veel cultuur verschillen. Rwanda lijkt na de heftige oorlog zich goed te herstellen en het land staat open voor toerisme. Ze proberen het land goed schoon te houden door plastic zakjes te verbieden. Dit vond ik een erg goed initiatief! 
Wat me op viel in alle drie de landen is dat veel mensen gelovig zijn (katholiek). Je ziet dan ook veel kerken en in de bussen worden veel gelovige liedjes gedraaid. Verder hoor je vrolijk gezang vanuit de kerken. Dit vond ik wel leuk om te horen. 
 • Waar heb je zoal overnacht? 
De meeste accomodaties vond ik ter plekke door rond te lopen. Veelal waren dit hostels of kleine guesthouses en hotels. Vaak waren deze laatste 2 in een mooie tuin. Soms moest ik de badkamer delen. Of sliep ik zelfs op een slaapzaal met meerdere mensen. Maar zo ontmoet je ook weer nieuwe mensen, dus dat vind ik altijd wel leuk. 
 • Hoe ben je door het land gereisd? 
Dit keer heb ik zeer veel verschillende vervoersmiddelen gebruikt. Ik heb hierbij niks van te voren geboekt. Ik reisde met bussen tussen de grote plaatsen. In de plaatsen en steden zelf verplaatste ik mij met een motor taxi. Hierbij zit je achterrop een motor en deze manoeuvreren tussen het drukke verkeer. Een matatu is een kleine bus welke relatief korte afstanden aflegt, maximaal 1.5 uur. Ook deze heb ik meerdere keren genomen. Een minibus heb ik ook voor korte afstanden gebruikt. Verder had ik nog privé vervoer voor de tours in Congo. Dit kun je niet alleen met een bus reizen. Voor het bezoek aan de gorilla’s kreeg ik een escorte/beveiliging auto mee. Verder nam ik nog een gedeelde taxi, welke niet zo’n succes was. 
 • Wat is er onmisbaar in jouw backpack?
Een aantal dingen. Mijn camera ligt standaard bovenop, ik hou erg van fotograferen. Tegenwoordig is mijn telefoon ook onmisbaar. Een slaapmasker neem ik ook altijd mee. Ik hou er van om in het donker te slapen. Verder neem ik niet te veel mee, ik zorg dat alles in een wat grotere dagrugzak past zodat deze op mijn schoot kan in minibusjes. 
 • Wat was voor jou het hoogtepunt van deze reis? 
Als ik echt moet kiezen de berggorilla’s. Je staat echt tussen de gorilla familie en ze zijn maar op enkele meters afstand van je vandaan. Geweldig om zo’n mooi dier van dichtbij te kunnen bewonderen in hun natuurlijke leefomgeving. Maar het is natuurlijk op de voet gevolgd door het uitzicht over het lavameer van de vulkaan. Ook dit was zeker heel erg bijzonder.  
 • Welke tip wil je andere reizigers meegeven? 
Hoewel Congo een negatief reisadvies heeft vind ik dat je er prima kunt reizen. Wel moet je je aanpassen en moet je prive vervoer regelen voor de activiteiten die je hebt gepland. Doe dit bij een betrouwbare reisagent. Zo wordt je reis onvergetelijk! Natuurlijk is reizen naar Congo op eigen risico. 
Ook heb je voor zowel Congo als Oeganda en Rwanda een visum nodig. Er zijn verschillende soorten visums te verkrijgen en kijk wat voor jouw het beste bij jouw reis past. De meeste visums kun je online regelen. 
 • Heb je al een volgende reis op de planning staan?
Nog niet, maar zodra ik een goedkope vliegticket vind naar waar ook ter wereld dan kan het zomaar zijn dat ik volgende maand al weer in een ander land ben! Hoog op mijn lijstje staan in elk geval Japan en Guatemala. Maar wie weet waar het vliegtuig me de volgende keer brengt. 

IMG_3786 copy

Meer lezen over de reizen van Elizabeth? Neem dan een kijkje op haar website!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s