Interview; een bijzondere reis door Kirgizië

 • Wie ben je en waar kom je vandaan?Ik ben Linda, al weer 30 (en een paar jaar) en op dit moment woonachtig vlak bij de uiterwaarden in Arnhem. Ik blog over al mijn internationale avonturen, zowel voor mijn werk als privé. Ik werk bij een grote multinational waarvoor ik veel onderweg ben en schrijf hierover op mijn website en Facebookpagina.

20170821_074247.jpg

 • Waar ging je reis naar toe en hoelang was je daar?Deze zomer maakte ik één van de meest fantastische, maar ook meest zware reizen die ik ooit heb gemaakt. Ik reisde naar het bij veel mensen totaal onbekende Kirgizië. Waar?!?! Ja ik moest het ook even opzoeken, maar Kirgizië (ook wel Kyrgyzstan) ligt ingeklemd tussen China, Tadzjikistan, Kazachstan en Oezbekistan. Ik was ongeveer twee weken in Kirgizië waarvan ik 11 dagen te paard in de bergen door bracht.

 

 • Met wie was je op reis en waarom?Ik reisde met een goede paardrijd vriendin. Om 11 dagen onder zware omstandigheden te kunnen paardrijden moet je wel heel graag willen paardrijden. Deze reis was zeker niet voor iedereen geschikt. Eigenlijk kwam het er op neer dat mensen afhaakten omdat ze bang waren om naar Kirgizië te gaan, omdat ze bang waren om te kamperen of omdat ze geen geld hadden. Heel veel keuze hadden we dus niet.

 

 • Hoe kwam je op het idee om naar Kirgizië te gaan?Omdat ik voor mijn werk al heel veel van de wereld zie, wilde ik liever niet naar een van mijn werkgebieden. Mijn vriendin houdt wel van fysieke uitdagingen en ik houd wel van unieke landen. Toen we de reis naar Kirgizië tegen kwamen moesten we eerst op de kaart opzoeken waar het eigenlijk lag. Maar nadat we wat foto’s hadden gezien was de keuze snel gemaakt. Met zulke uitzichten wilden wij wel twee weken afzien te paard.

 

 • Hoe was je reisroute?We vlogen naar de hoofdstad Bishkek met een overstap in Moskou. In Bishkek verbleven we zowel voor als na de paardrijtocht een paar dagen. Van Bishkek reden we met een shuttle naar Barskoon. Vanaf daar zijn we te paard het Tien Shan gebergte ingetrokken. Wat onze route daar was heb ik geen idee van.

 

 • Waar heb je zoal overnacht?We overnachten elke nacht in een trekkerstent die we zelf op moesten zetten, dus ook in de striemende sneeuw, in de stromende regen en wanneer we echt helemaal geen energie meer over hadden. In Bishkek overnachten we twee nachten bij mensen thuis en twee nachten in een goed hotel.

 

 • Hoe is de cultuur daar? Moest je je aanpassen?De mensen zijn heel lief en aardig. Ik verstond ze nooit want praktisch niemand sprak Engels. De voertaal is Kirgizisch of Russisch. Ik voelde me er heel veilig en had nooit het gevoel dat ik lastig gevallen werd. Ondanks dat Kirgizië overwegend moslim is, merk je daar in het straatbeeld weinig van. Ik had mijn knieën en schouders niet eens altijd bedekt en ik kwam maar weinig vrouwen tegen die gesluierd of met een hoofddoek rondliepen.

 

 • Welke activiteiten heb je ondernomen?In de hoofdstad Bishkek hebben we het hele centrum van de stad ontdekt. Dit deden we zowel lopend als op de fiets. Bishkek is uitermate geschikt voor een rondje op de fiets. Het is er lang niet zo druk als je gewend bent van andere hoofdsteden. De rest van mijn tijd in Kirgizië bracht ik te paard door. Stijl tegen de bergen op, over weidse vlaktes, over bergpassen van 4.000 meter hoog, door de sneeuw, de regen en door diepe kloven. In mijn weekoverzichten staat een gedetailleerde beschrijving van dag tot dag. Dan krijg je een goed beeld van de ontberingen op die reis.

 

 • Wat was het hoogtepunt van deze reis?Midden in de natuur leven, je wassen in de rivier (af en toe, want het water was smeltwater dus bijna rond het vriespunt) en wakker worden met de paarden rondom je tent. Het was een goede reis om even geen social media bij te houden, niet de zoveelste serie op Netflix aan te zetten en helemaal los te zijn van de beslommeringen van mijn dagelijks leven. Maar het allermooiste op deze reis was de natuur. Ik heb nog nooit zulke spectaculaire natuur gezien.

20170824_062505.jpg

 • Heb je ook minder leuke dingen meegemaakt?Jazeker. Ik werd op de laatste dag ziek op 3.800 meter hoogte. Niet omdat ik hoogteziekte kreeg, maar waarschijnlijk een milde voedselvergiftiging. En dat deed zeer aan mijn ego. Het was een reis met ontberingen die ik graag tot het einde af had gemaakt. Nu moest ik een halve dag voor de eindstreep opgeven. Ik trok het simpelweg niet meer om die laatste pas over te gaan en die laatste halve dag te paard door te brengen.

 

 • Hoe heb je je voorbereid op deze reis?
  Ik maakte me erg veel zorgen om het kamperen. Mijn voorbereidingen waren voornamelijk op dat front, over het zeven uur per dag paardrijden maakte ik me helemaal geen zorgen. Om mijn uitrusting te testen sliep ik in de winter in Nederland 
  buiten op het balkon. Ik had een goede slaapzak, een extreme temperatuur lakenzak, muts op, thermokleding aan en nog zeven extra lagen. Thuis was dat prima te doen. Maar -2 graden was dan ook niet echt heel koud. Tijdens de reis door de bergen bleek de temperatuur geregeld veel lager te liggen waardoor ik standaard om drie uur ’s nachts wakker werd van de kou. Tegen de ochtend viel ik dan weer in slaap. Gelukkig ging ik bij gebrek aan elektriciteit en andere mogelijkheden om jezelf bezig te houden al om 20 uur slapen, dus ik haalde met gemak voldoende slaap op een nacht.

 

 • Heb je contact gekregen met andere reizigers?We reisden in totaal met zes buitenlanders, twee gidsen, een tolk en een bevoorradingsbus. Aangezien je 24 uur per dag met elkaar op trekt, spreek je elkaar wel, maar dat hoefde zeker niet. De paarden liepen soms honderden meters uit elkaar waardoor ik uren voor me uit kon staren zonder dat iemand me stoorde. Iedereen had zijn eigen tent waarin je je goed terug kon trekken dus ik was vrij om zo veel (of weinig) contact te maken als dat ik zelf zin in had.

 

 • Ben je op reis gegaan met een budget? Wat het genoeg?De reis was een pakketreis, dus alles was vooraf al betaald. Behalve het gedeelte in Bishkek, maar Kirgizië is ontzettend goedkoop, dus daar geef je vrijwel niks uit.

 

 • Welke tip wil jij de lezers meegeven?Als je van paardrijden houdt, maak dan absoluut deze reis. Het is af en toe afzien, maar van alle paardrijd vakanties die ik heb gemaakt is dit absoluut de mooiste reis ooit geweest. Houd je niet van paardrijden, ga dan naar Kirgizië om te wandelen. Nog bijna geen toeristen, ontzettend lieve mensen en oogverblindend mooie natuur. Ik heb via deze website de reis geboekt.

20170824_062540.jpg

 • Staat er al een volgende reis op de planning?Jazeker, ik ga over een paar weken op yoga retreat in Marokko. Mijn volgende paardrijd reis gaat naar de Azoren. Even geen zware reis, maar gewoon relaxen en lekker paardrijden. Een volgende zware reis komt er zeker weer aan maar waar die heen zal gaan heb ik nog geen idee van. Ik twijfel er geen seconde aan dat ik weer een fantastisch avontuur weet te vinden.

2 gedachten over “Interview; een bijzondere reis door Kirgizië

 1. Wij wilden naar deze reis, mijn dochter 12 (nu 13) en ik al 50 + maar het was ook een beetje duur voor een niet comfortabele reis, wel avondtuurlk en heelmooi , maa rik heb niet veel paardrijervaring is het dan wel geschikt of moet ik dan veel lessen nemen vooraf? We houden veel van paardrijden dat is het niet, en zijn nog niet zo ervaren, verder lijkt het ons ook wel afzien zoals je beschrijft, we dachten dat we bij mensen konden overnachten, maar je schrijft dat je steeds je eigen tent op moet zetten in weer en wind! Van ene beetje Spartaans houden we wel, is er ook een alternatieve reis met minder paardrijdagen in Kirgizie, via deze reisorganisatie? Groeten Josjara

  Like

 2. Ik weet niet of Linda dit leest, anders kun je haar via haar eigen website ook een berichtje sturen om tips te vragen! Groetjes Livia

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s